GPS dækning – Sådan virker det

gps dækningMed GPS teknologien kan du se, enten hvor du selv er ved hjælp af en indbygget GPS-chip din mobiltelefon, eller du kan se hvor for eksempel dine firmabiler eller din dyre motorcykel er ved hjælp af en GPS-tracker. Her kommer vi ind på, hvordan teknologien bag GPS fungerer og hvornår den blev udviklet. Så læs med og bliv klogere på et af vores hverdagsteknologiske fænomener, der har taget turen fra det amerikanske militær og siden har fundet vej til mange civile formål både i vores privatliv og i erhvervslivet.

En rivende udvikling

I dag er GPS så udbredt, at det er svært at forestille sig, at det kun er tyve år siden, at vi helt klarede os uden og kun ti til femten år siden, at teknologien for alvor kom på banen i forhold til de private forbrugere. I de femten år er der sket en stor udvikling. Fra grovkornede billeder i en stor og klodset GPS-enhed vi kunne køre efter i bilen til små GPS-enheder, der kan sidde i både mobiltelefoner og armbåndsure.

Både til privatliv og erhverv

Det betyder også, at GPS-teknologien har grebet om sig både i vores privatliv, hvor vi for eksempel løber med løbeure, der er styret af GPS og kan gemme alle oplysningerne om din rute og hastighed, eller benytter en GPS-tracker som tyverisikring af vores dyre cykel eller bil – og i vores arbejdsliv, hvor vi som virksomhedsejer kan optimere arbejdsdagen ved hjælp af flådekontrol. Med flådestyring kan man bevare overblikket over sine firmabiler og indhente data, der letter fakturering og det administrative arbejde generelt.

Global Positioning System

Det vi kender under de tre bogstaver GPS hedder egentlig Global Positioning System. Det er et system, som amerikanerne begyndte at udvikle allerede tilbage i 1970’erne efter russernes vellykkede opsendelse af den første satellit. Helt præcist blev den første amerikanske satellit sendt ud i kredsløb om jordkloden i 1978. Siden er systemet naturligvis blevet videreudviklet og optimeret. GPS var oprindeligt kun forbeholdt det amerikanske militær og i 1990, da Golfkrigen rasede, kom det for første gang til at spille en rolle. De GPS-modtagere, der fandtes i 1990 var imidlertid ret klodsede og store, og det var ikke før i 1993, at systemet var fuldt ud funktionsdygtigt. På det tidspunkt blev GPS frigivet til civile formål. Alle måtte benytte det verden over. Systemet var dog meget upræcist, da det amerikanske militær havde sat en forvrængning på signalet. Først i 2000 fjernede de forvrængningen og lod det civile samfund få fuldt udbytte af GPS.

GPS administreres stadig af det amerikanske militær

Selvom GPS i dag bliver brugt til rigtig mange forskellige civile formål, er det stadig det amerikanske militær, der administrerer det. Det vil sige, at vi alle er afhængige af deres gode vilje. Derfor er Europa også ved at udvikle deres eget system, så vi ikke skal være afhængige af amerikanerne.

Hvordan fungerer GPS?

GPS virker med udgangspunkt i satellitter, der et sat i kredsløb om jorden. Satellitterne kredser i en højde på cirka 20.000 km. Der er sendt 65 satellitter i kredsløb gennem tiden og 31 er stadig funktionsdygtige. Satellitterne sender data om deres position og om tidspunktet. For at tidspunktet skal være så præcist som muligt, er det atomure, der benyttes. Den forsinkelse, der er på signalet, når det er på vej til jorden, er den, der bruges til at beregne den præcise afstand til satellitten. En GPS-modtager skal kunne opfange signaler fra fire satellitter, som minimum. Når den beregner afstanden til satellitterne kan modtageren fortælle dig nøjagtig, hvor du befinder dig. For kun ét punkt kan befinde sig i præcis den afstand fra alle de fire satellitter.